29 sep 2011

nevermind


Ik moet vijftien geweest zijn toen ik voor het eerst van Nirvana hoorde.
Mijn beste vriend vertelde me over dit zot liedje, met te gekke titel, “Rape me”.
Hij verzekerde me dat de achterliggende betekenis van “Rape me” heel mooi was.
Toen ik ontdekte dat diezelfde band David Bowie gecoverd had, besloot ik om het een kans te geven.


In die tijd kwam iedere maandag een bus in het dorp. “Le mediabus”.
Eenmaal je in deze bus binnenstapte, zag je overal cd’s.
Mooi geclasseerd, genre per genre. Alle soorten cd’s.
Zocht je een underground band? Check. Salsa? Check. Ze hadden er alles.


Je moet weten dat ik als puber in de filosofie vertoefde dat “alles rond muziek draaide”(en ben er nog niet helemaal van afgestapt trouwens).
Dit was voor mij een paradijs. Elke week kwam een bus vol cd’s en je kon er zoveel lenen als je wou (mits betaling natuurlijk).
 Ik werkte in die tijd iedere zaterdag bij een slager. Verdiende er heel weinig. En in die tijd ging mijn zaterdaggeld rechtstreeks naar de bus.
In die bus besloot ik om Nirvana eens mee te nemen. Heel trots legde ik “MTV Unplugged” op de minieme toonbank en wandelde ermee naar huis. Toen ondervond ik dat ik niet geïnteresseerd was in de “populaire” bands. Dus was ik in het begin ook niet helemaal overtuigd van Nirvana.


Tot ik hem in mijn discplayer stopte. Weliswaar de akoestische versie’s van de songs.
 They blew me away. Je kon de pijn in Kurt’s stem horen. Daar voelde ik me enorm verbonden mee.
Je kent het wel: de pubertijd, waar ga ik naartoe, wie wil ik worden, waarom moet dit allemaal.
Ik kende in die tijd heel veel angst, depressieve en donkere momenten. Dus om te ontdekken dat er daar nog iemand aan leed deed veel deugd.
Ik ben zo iemand die snel geobsedeerd word. Snel werd ik ook geobsedeerd door Nirvana.
Ik moest er alles van horen, alles van zien. Ik was daar een hele poos hele dagen mee bezig.
Op mijn mappen  en schoenen schreef ik de lyrics, tekende ik de drie bekende koppen.


Niet alleen de pijn sprak me aan. Ook de melodieën. Er zat achter elk liedje een sterk verhaal achter. En dan de gitaren en de keiharde drum. God wat hield (hou) ik van die drum.
Het was net alsof Dave met zijn drumstukken op jou slaat. Dat gevoel heb ik nog altijd.


Mijn ouders hebben zich nooit echt om me bekommerd. Ze wisten dat ik mijn plan trok en dat ik hun afwezigheid wel waardeerde. Ze wisten nooit echt waar ik mee bezig was, maar ze maakten zich nooit echt zorgen. In één van de zoveelste puberlijke ruzie’s verwijt ik mijn ouders dat ze nooit om me kijken, niet eens weten waar ik van hou, wat ik doe. Pubers zijn nu eenmaal tegenstrijdig. Dit weet je vast ook wel.
Een tijdje later zit ik in de auto naast mijn mama. Ik zit rustig naar mijn discplayer te luisteren, zij rijdt. Blijkbaar stond het geluid te luid, dus vroeg ze om het wat te minderen. Toen greep ze haar kans,en vroeg, schijnbaar geïnteresseerd, waar ik naar luisterde. Ik zit helemaal in de spirit van Nirvana, en wou het liefst rustig verder luisteren dus antwoord ik heel kort: “Nirvana”. “Oh” antwoordt ze. “Ik wist niet dat je van Nirvana hield.” Ze wou er wel meer over praten, maar wist niet echt wat ze moest vertellen. Dus hield ze haar mond. Stiekem wist ze wel dat ik niet alleen graag naar Nirvana luisterde om de muziek. Maar ook om de pijn die ik toen al voelde. En de pijn die ik herkende.


Nu, jaren later, fascineert mij al die aandacht om de 20e verjaardag van Nirvana.
Ik heb nooit beseft dat er zoveel mensen door geraakt waren. Ik dacht dat ik alleen was.
Gretig lees ik dan ook alle reviews en reportages die ik vind.
Ik voel me heel even weer vijftien.


24 sep 2011

Review: Pajaro Sunrise


In tegenstelling tot hun vorige plaat “Done/ Undone” is “Old Goodbyes” een strakkere en kwaliteitsvollere plaat geworden.
 
“Done/Undone” telde 22liedjes die helaas niet allemaal sterk waren. Dit is bij deze plaat ietwat anders: op Old Goodbyes staan 8 songs die er alle 8 mogen zijn.
 
Van op de eerste noot van de titeltrack hoor je dat de band gegroeid is. Yuri Mendez klinkt volwassener dan ooit en zijn teksten sleuren ons mee in een wereld vol dromen, reizen en bezinning.

“I don’t want to love you no more” is een prachtige cover van Jackson C. Frank.
Een banjo, Mendez’ stem, een zachte vrouwenstem, te daarbij een accordeon en je maant je even in een Celtisch decor.

“Look what we’ve become” is een goede afsluiter van een prachtig kwartet.
Zeggen dat het vanaf daar bergaf gaat is te sterk, maar mochten alle acht liedjes zoals de eerste vier klinken, dan hadden we “Old Goodbyes” één van de platen van het jaar genoemd.

“Love like a drummer” zit vol Spaanse invloeden,wat bewijst dat Mendez’ geboorteland hem niet koud heeft gelaten.
“Ribbon” is een Arcade Fire- achtig nummer: accordeon, orgel, zacht vrouwenstem gemengd met Mendez’ gecroon.

In het kort: wie Jack Johnson of Jose Gonzalez moe is gehoord, vindt in “Old Goodbyes” een sterk alternatief.






Met dank aan Indiestyle
http://www.indiestyle.be Indie & Rock 'n Roll For You
Indiestyle on Facebook like us at http://www.facebook.com/pages/Indiestylebe/208042979209050
Indiestyle on Twitter http://twitter.com/Indiestyle
Indiestyle on last.fm http://www.last.fm/group/Indiestyle

(Ook te vinden op: http://www.indiestyle.be/leden/elisapugliese)

18 sep 2011

blaze of the rose- tree


blaze of the rose-tree, wheat of the breeze:
and it follows that I am, because you are:
it follows from ‘you are’, that I am, and we:
and, because of love, you will, I will,
We will, come to be.

(P. Neruda)

Review: The Bandana Splits


The Bandana Splits 3/5
Na het beluisteren van het eerste liedje moest ik me inhouden om mijn haar in krulspelden te steken, een zwarte streep eyeliner op mijn oog te tekenen en mijn nagels rood te verven.


Inderdaad, The Bandana Splits nemen u (schijnbaar moeiteloos) terug naar het tijdperk van de meidengroepen uit de jaren 50 en 60.
Er wordt -uiteraard- vooral over liefde gezongen: verloren liefde (‘Somtimes’, ‘Stay if you wanna’), gevonden liefde (‘My love’) of ook liefdesverdriet (‘Hold on).


Hoe onderscheiden deze drie jolige meisjes uit Brooklyn zich nu van pakweg The Ronettes? Moeilijke vraag. De originaliteit is er wel. In ‘Lavez- vous’ wordt uitgelegd hoe ze Frans leerden spreken: door schoonheidsproducten te lezen. Er wordt hier dan ook een aardig mondje Frans gesproken, die het allemaal nog schattiger maakt. En in ‘Hold on’ verrassen ze ons met enkele Spaanse zinnen.
Bij ‘Desert song’ sleuren ze ons mee op een kameel richting de woestijn.


Het aangenaam gefluister is er, aardige melodieën, alsook een cover (You don’t have to be a baby to cry van The Caravelles) helaas is dit alles helemaal niet nieuw, en dit is een beetje ontgoochelend.


Dit allemaal terzijde is het een luchtig, leuk album geworden met een vette knipoog naar de andere meiden die het eerder al eens voordeden.





Met dank aan Indiestyle
http://www.indiestyle.be Indie & Rock 'n Roll For You
Indiestyle on Facebook like us at http://www.facebook.com/pages/Indiestylebe/208042979209050
Indiestyle on Twitter http://twitter.com/Indiestyle
Indiestyle on last.fm http://www.last.fm/group/Indiestyle

(Ook te vinden op: http://www.indiestyle.be/leden/elisapugliese)

17 sep 2011

klein geluk


Ik heb heel vaak geluk.
Ik heb zelfs meer geluk dan ongeluk.
Niet dat ik iedere week de loterij win.
Neen, ik heb geluk in kleine dingen.
En die koester ik ook dagelijks.
Iedere dag hoop ik op een klein beetje geluk.
En meestal krijg ik die ook.


Niet dat ik nooit ongeluk of tegenslag tegemoet kom. Maar ik vind die tegenstootjes veel minder opwegen dan mijn dagelijkse portie geluk.


Een voorbeeld?
Ik stond deze ochtend op de laatste minuut op, spoedde me naar de tramhalte. Tram kwam maar niet langs. Tien minuten voor mijn trein zou vertrekken besloot ik om de tocht van de tramhalte naar het station; een kleine kilometer, te voet af te leggen.
Op het eerste zicht: vrijwel onmogelijk. Toch waren alle groene lichten en een treinvertraging van een vijftal minuutjes aan mijn kant.
Ik kwam net op tijd aan in het station en sprong net op tijd de trein op. Dit kan niet iedereen navertellen geloof ik.


Nog een voorbeeld?
Ik was in Amsterdam en moest mijn treinticket terug naar huis boeken. Helaas kent u de rest van het verhaal wel. Een meisje alleen, in een nieuwe stad, met een hoop geld op de bankkaart betekent meestal een saldo rond de nul. Maar ik moest dus een treinticketje kopen om thuis te raken. Ik checkte hoeveel ik nog staan had: 70eur. En ik checkte hoeveel ik nog zitten had: een kleine 15eur. Het ticketje kostte 88eur.
Drie euro’s tekort dus. Waar zou ik in godsnaam die drie euro’s gaan vinden?
Iets van mijn bezit verkopen leek me wat overdreven en bedelen net onder mijn standaard. Ik besloot naar het loket te lopen en doen alsof mijn neus bloedde. Ik moest en zou een ticketje bemachtigen.
Na een wachttijd die eindeloos leek kwam ik toe bij de enige dame bij de loketjes. Stiekem had ik al gehoopt dat ik bij haar zou terechtkomen.
Om de een of andere manier was ik ervan overtuigd dat het me allemaal beter zou lukken moest ik mijn situatie aan de dame uitleggen. En desnoods kon ik nog mijn geheim wapen uithalen: mijn heilige tranen. Ik kom bij haar toe, boek een ticketje en leg haar uit dat ik 70eur met de kaart wil betalen en de rest met cash geld. Zo geschiedde. Ik gaf haar een handvol kleine stukjes en verzekerde haar dat dit de overige 18eur waren. Zonder te tellen stopte ze het geld in de kassa, stak me mijn ticket toe en maande me om mij te haasten omdat de trein zo zou toekomen. Ik rende door de gangen al glunderend en haalde uiteindelijk mijn trein naar huis.


Ziet u? Geluk!
Nu moet u niet gaan denken dat ik een bofkont ben en dat alles me voor de wind gaat.
Daar bent u mooi mis.
De gemiste treinen, wekkers die niet afliepen, tv- programma’s die niet werden opgepakt, uiterst zeldzame ziektes die ik opgelopen heb, gebroken/ verstuikte enkels, verloren voorwerpen, verloren geld, kapotte fietsen, verbrande plekken op mijn lichaam,…


Die wegen allemaal niet op tegen mijn dagelijkse ‘kleine gelukjes’.
Lang leve mijn kleine gelukjes!